ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Υπό διερεύνηση ο Γ. Στουρνάρας για διαρροή

Financial Times: Υπό διερεύνηση ο Γ. Στουρνάρας για διαρροή
EUROKINISSI

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς για την διαρροή έκθεσης ελέγχου σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται ότι «παραβίασε τα καθήκοντά του» με τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου που παρήγαγε η ομάδα ελέγχου της κεντρικής τράπεζας και το οποίο περιγράφει τις παράτυπες πρακτικές των πρώην ανώτερων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε έντονα την κατηγορία. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό που έκανε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική εφημερίδα Documento ότι η κεντρική τράπεζα «διέρρευσε επιλεκτικά» την έκθεση για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, που περιγράφει τα προβλήματα διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή από τον έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς και καμία λέξη από το κείμενο αυτό δεν εμφανίστηκε σε κανένα ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.Λεπτομέρειες της έκθεσης για την Attica Bank εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης «μόνο μετά την [κυκλοφορία] της έκθεσης στους υπουργούς και στα 300 μέλη του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η έρευνα του εισαγγελέα για τον κ. Στουρνάρα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι ακόμα σαφές αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times τον περασμένο μήνα, 10 ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιά παραιτήθηκαν για την εμπλοκή τους στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ υπέρ της Libra Group, ενός οικογενειακού ανώνυμου ομίλου της Νέας Υόρκης. Ορισμένα δάνεια μεταφέρθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο κατά παράβαση των ελέγχων κεφαλαίου, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν, αρνούνται την παραβίαση.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή δήλωση του κ. Στουρνάρα με την οποία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM για ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα που συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την εταιρική διακυβέρνηση.

Το CNN Greece απευθύνθηκε για το σχολιασμό του δημοσιεύματος των Financial Times στην Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο στελέχη της τράπεζας δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ