ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «προθάλαμο» του εξωδικαστικού μηχανισμού 1.500 επιχειρήσεις

Στον «προθάλαμο» του εξωδικαστικού μηχανισμού 1.500 επιχειρήσεις
Shutterstock Stock Photos

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες ρυθμίσεις χρεών στη βάση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ περίπου 1.500 εταιρείες είναι σε φάση υποβολής αίτησης, όπως απεκάλυψε σήμερα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως πολλές επιχειρήσεις είναι σε αναμονή και δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, κάτι που όπως είπε αποδίδεται στο γεγονός ότι περιμένουν να δουν την κατάληξη των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

«Περίπου 1.500 επιχειρήσεις είναι στο προτελευταίο στάδιο πριν την υποβολή αίτησης. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο λογιστές που ρωτούν εάν έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον Αύγουστο ώστε να δουν πως πήγαν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ο νόμος προβλέπει πως η διαδικασία απαιτεί τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει πως οι αιτήσεις του Αυγούστου θα διευθετηθούν, τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Κουρμούσης.

Ο ίδιος είπε πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως το ενδιαφέρον των οφειλετών αυξάνεται σημαντικά όταν διαπιστωθεί η επιτυχής ρύθμιση των οφειλών των πρώτων δανειοληπτών.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα μόλις 240 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για να ρυθμίσουν χρέη ύψους 320 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το σύνολο των προβληματικών χορηγήσεων είναι 60 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς το πόσο χαμηλές είναι οι επιδόσεις της νέας διαδικασίας.

Όταν ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι με ελάχιστο ύψος οφειλών τα 20.000 ευρώ προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν δυνητικά να ρυθμιστούν περί τα 4 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ