ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Χωρίς προληπτική γραμμή η έξοδος από το πρόγραμμα

Τσακαλώτος: Χωρίς προληπτική γραμμή η έξοδος από το πρόγραμμα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην επιβεβαίωση της κυβερνητικής θέσης ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το Μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, όσο και για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την υπερβολική φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Για το θέμα του «clean exit» ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση γιατί δεν αποδέχθηκε την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης.

«Κρίνατε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε με αυτό», είπε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Δεν είχατε αποθέματα και δεν είχατε λύσει το θέμα του χρέους. Εμείς μάθαμε από τα λάθη και δεν δεχτήκαμε τον συμβιβασμό του 2015 και πήγαμε σε δημοψήφισμα. Γιατί μας έδιναν πρόγραμμα για πέντε μήνες χωρίς χρέος και αποθεματικά».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα βγει χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης από τα Μνημόνια, ενώ προανήγγειλε και άλλη έξοδος στις αγορές μετά το swap. «Εμείς βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές και θα βγούμε και τρίτη για να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης», ανέφερε.

Για την υπερβολική φορολόγηση της μεσαίας τάξης ο υπουργός επεσήμανε πως ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μείωσαν το εισόδημα των πολιτών κατά 25% και άφησαν την ίδια στιγμή ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή.

«Όταν μειώθηκε κατά 25% το εισόδημα των πολιτών ήταν ταξική αγάπη; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και είχαμε 6-7 ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στην φορολογία ήταν υπέρ των μεσαίων τάξεων», αναρωτήθηκε και προσέθεσε πως σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ το να δίδεται προτεραιότητα στην ανθρωπιστική κρίση δεν είναι λάθος.

«Τι περιμένουν από εσάς οι μεσαίες τάξεις; Τούς έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε; Θα κόψετε στην υγεία; Στην παιδεία; Κάτι θα κόψετε. Πρέπει να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο υπουργός.

Για το κοινωνικό μέρισμα είπε πως η κυβέρνηση το νομοθετεί ξεπερνώντας τις αντιστάσεις και μη θεωρώντας πως δίνει ελεημοσύνη.

«Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες…Για εμάς το μέρισμα είναι η αρχή της συζήτησης, δεν είναι η βασική μας στρατηγική για τους φτωχούς αλλά χρειάζεται να υπάρχει μια στρατηγική για τους ανθρώπους που έχασαν το 25% του εισοδήματός τους. Πρέπει, είπε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ