ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον επαγγελματικό λογαριασμό κόλλησε η φορολοταρία

Στον επαγγελματικό λογαριασμό κόλλησε η φορολοταρία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το νέο πρόβλημα στην ενεργοποίηση της λοταρίας αποδείξεων είναι ο επαγγελματικός λογαριασμός, στον οποίο οι επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους, μέσω καρτών και μεταφορών ποσών από λογαριασμούς.

Η δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού είναι απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να συλλέξουν τα στοιχεία, τα οποία απαιτούνται για να υπολογιστεί ο αριθμός των λαχνών που δικαιούται κάθε φορολογούμενος στην φορολοταρία.

Για το θέμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Από τις 10 Νοεμβρίου 2017 είναι σε λειτουργία στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ η εφαρμογή δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών. Η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.

Οι πληροφορίες που παράγονται μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών είναι απαραίτητες, έτσι ώστε να απεικονίζονται όσο πιο ορθά γίνεται οι συναλλαγές, που σχετίζονται με την κάλυψη του ποσού για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και με τον υπολογισμό των ποσών που θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων. Επομένως, επαγγελματίες και επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου με τα στοιχεία των πληρωμών που έγιναν τον Οκτώβριο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι θα γίνει και άλλη κλήρωση με βάση τα στοιχεία των λογαριασμών της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ