ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις προϋποθέσεις για «clean exit»

Τέσσερις προϋποθέσεις για «clean exit»
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τις προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την επιτυχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2018, αλλά πολύ περισσότερο την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος, περιγράφει το υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική έκθεση που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε αυτή η επαλήθευση των τρεχουσών εκτιμήσεων για το 2018 εξαρτάται από την πραγματοποίηση οροσήμων που ενσωματώνονται στις υποθέσεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου. Αυτές οι προϋποθέσεις σχετίζονται με:

  • Την ομαλή πρόοδο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018.
  • Την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις διεθνείς αγορές.
  • Την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ).
  • Την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ