ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βλέπει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βλέπει ο Κλάους Ρέγκλινγκ
AFP

Ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, «βλέπει» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο ίδιο πλάνο των μεταρρυθμίσεων, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη γερμανική εφημερίδα.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά είναι ενθαρρυντική η προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την τρίτη αξιολόγηση.

«Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και θα στείλουμε σχετική αναφορά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου», είπε.

Όσον αφορά για το ποσό που έχει εκταμιευτεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά παραμένει αδιάθετο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και –χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει– το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί».

Μέχρι σήμερα, ο ESM έχει διαθέσει 40,2 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup το 2016 έχει επίσης προβλέψει πως μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές.

Για να συμβεί η συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος, ο γενικός διευθυντής του ESM τονίζει ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι.

«Η αντικατάσταση των “ακριβών” δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM διασφαλίζει την σταθερότητα στον τομέα του χρέους», είπε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ