ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για την ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου

Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για την ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου
Reuters

Μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα προσέλθει ο μεγάλος όγκος των επενδυτών για να δηλώσει την αποδοχή της πρότασης του Δημοσίου για ανταλλαγή (swap) των 20 σειρών παλαιών ομολόγων που προέκυψαν μετά την αναδιάρθρωση χρέους (PSI) το 2012, συνολικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, με πέντε νέες σειρές.

Μπορεί όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να έγινε αποδέκτης θετικής εκδήλωσης προθέσεων από θεματοφύλακες και επενδυτές, αλλά ο βασικός όγκος των επενδυτών θα δηλώσει την αποδοχή της πρότασης μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δεδομένου ότι η προαιρετική πρόταση της Ελλάδας λήγει στις 7 το απόγευμα αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από κύκλους της αγοράς αναφέρουν αναμενόμενη συμμετοχή τουλάχιστον 75%, αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα.

Αν και το swap είναι επωφελές στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της ταμειακής ροής των υφιστάμενων ομολόγων με την ταμειακή ροή της προτεινόμενης ανταλλαγής, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ομολογιούχοι που δεν θα δεχθούν την πρόταση (hold out), στοχεύοντας σε μια ακόμη καλύτερη πρόταση εκ μέρους του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως το 1/3 των 20 υφιστάμενων ομολόγων λήξης από το 2023 ως το 2042 βρίσκεται σε ελληνικά χέρια (τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες ομολογιούχοι) και τα 2/3 σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο swap με το κοινό κεφάλαιο, περίπου 6 δισ. ευρώ, όχι όμως και με το ομόλογο 800 εκατ. ευρώ που διακρατά, διότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί νομισματική χρηματοδότηση κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εφόσον το swap στεφθεί με επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ θα δρομολογήσει την επόμενη έκδοση, που τοποθετείται για τον Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ