ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλιο ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για την επιβολή μέτρων για τα NPLs

Συμβούλιο ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για την επιβολή μέτρων για τα NPLs
AFP

Στη γνωμοδότηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την εντολή να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να αυξήσουν τις προβλέψεις τους προκειμένου να καλύψουν μελλοντικά «κόκκινα» δάνεια, προχώρησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελληνική κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο CNN Greece την πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το Συμβούλιο δέχθηκε τη νομική γνώμη πως ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ επί των τραπεζών της ευρωζώνης αποτρέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να υιοθετεί εργαλεία «χαλαρής» νομικής δεσμευτικότητας (soft law).

Σημειώνεται πως για να αποτραπεί η συσσώρευση νέου επισφαλούς χρέους εκτός αυτού που υπάρχει ήδη ύψους σχεδόν 850 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θέλει να εισάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης μιας προθεσμίας δύο ετών για τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις προβλέψεις από τον Ιανουάριο, για τυχόν προσφάτως ταξινομημένο μη εξασφαλισμένο χρέος. Το προσχέδιο προσθήκης στις οδηγίες τις ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαρακτηρίζονται ωστόσο ως «soft law».

Στη γνώμη του Συμβουλίου αναφέρεται συγκεκριμένα πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετεί μέτρα που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των τραπεζών σε κριτήρια για ελάχιστες προβλέψεις που δεν είναι, ή δεν είναι ακόμα, αντικείμενο εναρμόνισης από τον νομοθέτη της ΕΕ.

Η γνωμοδότηση θα συζητηθεί στο EuroWorking Group αύριο Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν προχωρήσει το προσχέδιο προσθήκης στις οδηγίες τις ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτό θα είναι μια σοβαρή ήτα για την ΕΚΤ και ειδικά για το γόητρο του SSM.

Παράλληλα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας του ιδιωτικού τομέα για την διαπραγμάτευση επισφαλούς τραπεζικού χρέους.

«Μια πιθανή λύση για τα NPLs θα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως αποθήκη για τα επισφαλή χρέη, ένα σύστημα συναλλαγών και αποθήκη δεδομένων συναλλαγών», αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η πλατφόρμα θα αυξήσει τη διαφάνεια, θα μειώσει το κόστος συναλλαγής, θα βελτιώσει το συντονισμό στην περίπτωση πολλαπλών πιστωτικών απαιτήσεων και θα ανοίξει την αγορά σε νέους επενδυτές. Η ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σειρά σημαντικών οφελών, που με τη σειρά τους καταλήγουν σε χαμηλότερα περιθώρια προσφοράς ζήτησης: ο ανταγωνισμός των τιμών στην αγορά ίσως αυξηθεί και οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή κινδύνου ίσως εισέλθουν στην αγορά», προσθέτει η ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ