ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα μεγάλα θέματα ξεκινά η διαπραγμάτευση-Οριστικοποιούνται προαπαιτούμενα

Με τα μεγάλα θέματα ξεκινά η διαπραγμάτευση-Οριστικοποιούνται προαπαιτούμενα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με τα «δύσκολα» ξεκινούν οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών με τους Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου να καταπιάνονται σήμερα με τα θέματα της ενέργειας και αύριο με τα εργασιακά.

Η σημερινή «ενεργειακή» ατζέντα είναι αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ενεργή εμπλοκή έχει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ουσιαστικά κλείσει και το επόμενο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες Μελίτη Ι στη Φλώρινα (ισχύς 330 MW) και Μελίτη ΙΙ (450 MW) και τις δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (600 MW) μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών

Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί σήμερα και στο οποίο έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προς διαπραγμάτευση είναι η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά. Ενδεχομένως αύριο να εξεταστεί και το θέμα των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη ΔΕΠΑ.

Στόχος να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως το Σάββατο

Η εργασιακή ατζέντα

Η αυριανή ατζέντα περιλαμβάνει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και θεωρείται πιο «επισφαλής», διότι σχετίζεται με τις αξιώσεις που θέτει η πλευρά του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Κυρίαρχη θέση θα έχει στις συζήσεις η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη καταρτισεί τη σχετική διάταξη και να αποζητά το «πράσινο φως» των δανειστών για να την καταθέσει στη Βουλή. Η σχετική διάταξη προβλέπει ουσιαστικά την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 (από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, ήτοι η κήρυξη απεργιών καθίσταται δυσκολότερη μόνον σε επίπεδο επιχείρησης.

Κλείνουν προαπαιτούμενα

Πάντως χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων διαπιστώθηκε πως διαρκώς κλείνουν προαπαιτούμενα. Στα πλέον πρόσφατα είναι πέντε προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων της «Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς» (GRECO) για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, που σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και με το συντονισμό των υπουργείων κατά την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Στις δημόσιες συμβάσεις θα ακολουθήσουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Ουσιαστικά η χώρα μας θα εναρμονιστεί πλήρως με την Οδηγία 2007/66/ΕΚ που απαιτεί οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι αναθέτουσες αρχές να επανεξετάζονται αποτελεσματικά και ταχέως από τα δικαστήρια.

Στα θέματα της διαφθοράς, μπορεί πρόσφατα να πέρασε από τη Βουλή ο νόμος 4472/2017 με τον οποίο ρυθμίστηκε ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών και εσόδων των κομμάτων, ο τραπεζικός δανεισμός τους και η δημοσίευση δωρεών προς τα κόμματα, ωστόσο θα ακολουθήσει και νέο πλέγμα διατάξεων που θα θέτει ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών.

To EuroWorking Group

Να σημειωθεί πως στο χθεσινό όλες οι πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ