ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Μεγάλη η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων
Sooc

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η δημόσια πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του PSI, με πέντε νέα ομόλογα. Οι τελικές ανακοινώσεις για το swap ομολόγων θα γίνουν από τον ΟΔΔΗΧ αύριο Τετάρτη.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, ήτοι ότι δηλώθηκαν προς ανταλλαγή τίτλου ονομαστικής αξίας άνω των 23,7 δισ. ευρώ!

Το swap είναι επωφελές στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της ταμειακής ροής των υφιστάμενων ομολόγων με την ταμειακή ροή της προτεινόμενης ανταλλαγής.

Πολλοί επενδυτές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο swap στηριζόμενοι μεταξύ άλλων στα εξής δεδομένα:

  • Η αποτίμηση των νέων ομολόγων θα είναι υψηλότερη από αυτή που είχαν τα παλαιά ομόλογα.
  • Η υπολειπόμενη μεσοσταθμική διάρκεια των παλαιών και νέων ομολόγων παραμένει η ίδια.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει επιπλέον, ως μέρος του ανταλλάγματος για την ανταλλαγή των προσδιορισμένων τίτλων, ποσό ίσο µε τους ανεξόφλητους δεδουλευμένους τόκους επί των εγκύρως ανταλλαγέντων προσδιορισμένων τίτλων που υπολογίζονται μέχρι την 5η Δεκεμβρίου 2017.
  • Η προκύπτουσα υπεραξία των ανταλλασσόμενων ομολόγων δεν θα φορολογηθεί, ενώ θα υπάρξει επιστροφή φόρου για τη διακράτηση παρακράτησης των υφιστάμενων ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ