ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει «ψαλίδι» στα επιδόματα και «φρένο» στις απεργίες

Μπαίνει «ψαλίδι» στα επιδόματα και «φρένο» στις απεργίες
EUROKINISSI

Με συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών, η οποία επικυρώνεται αύριο προωθείται διάταξη για ψήφιση στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο ζήτημα των απεργιών δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, αφού αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές όμως να τονίζουν ότι ανοίγει ουσιαστικά η πόρτα ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη.

Στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, για τα οποία το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει μεγάλες περικοπές, το «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας έως και 50% χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Πιο αναλυτικά, οι σκληρές ανατροπές στα προνοιακά επιδόματα τις οποίες αποδέχεται η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση είναι:

  • Μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών από τον Ιανουάριο του 2018: Ξηλώνεται εντελώς το σημερινό μοντέλο, που έδινε έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, και καθιερώνεται ένα «ενιαίο επίδομα τέκνων». Το επίπεδο των παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας θα καθορίζονται έτσι, ώστε να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό.
  • Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας: Η αναθεώρηση του τρίτου Μνημονίου προβλέπει ότι η «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής! Ετσι, εισάγεται ο νεολογισμός της «λειτουργικής αναπηρίας», με στόχο να περιοριστούν δραματικά οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας.
  • Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών»: Από τον Μάρτιο θα πρέπει να περιοριστεί η δαπάνη για τα μειωμένα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών για πολύτεκνους, φοιτητές, άνεργους, στρατιωτικούς κ.λπ..
  • Νέα νομοθεσία με αλλαγές στο καθεστώς των στεγαστικών επιδομάτων: Οι επιδοτήσεις για τα ενοίκια των φτωχών νοικοκυριών και το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα μπουν κι αυτά στην προκρούστεια κλίνη από τον Μάρτιο.
  • Δημιουργία οργανισμού παροχών ως ενιαίας αρχής πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας.
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, για περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 808.000.000 το 2018 και 853.000.000 μέχρι το 2019 προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ