ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιπτώσεις μεγάλης διαφθοράς στο Δημόσιο εντόπισε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Περιπτώσεις μεγάλης διαφθοράς στο Δημόσιο εντόπισε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), την περσινή χρονιά στο στόχαστρο των 12 επιθεωρητών της υπηρεσίας μπήκαν συνολικά 1.688 υποθέσεις έπειτα από καταγγελία.

Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις που ανέλαβε το 2016 η ΓΕΔΔ ήταν και αυτή της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για πλαστά εισιτήρια. Πρόκειται για την υπόθεση υπεξαίρεσης 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, με τη διάθεση εισιτηρίων, για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά.

Ενώ σύμφωνα με τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί ανακριτικό υλικό 250.000 σελίδων και τα πρώτα πορίσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Παπασπύρου, οι επιθεωρητές που χειρίζονται την υπόθεση δέχθηκαν ακόμη και μήνυση για παράβαση καθήκοντος, «τακτική που θέλει να επιβάλει την ανομία και την ατιμωρησία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΕΔΔ, οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα αλλά και αιρετούς και μετακλητούς έφτασαν το 2016 τις 1.267. Από αυτές, η πλειονότητα των ποικών διώξεων αφορά δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε 378 αιρετούς. Στη λίστα με όσους διώχθηκαν ποινικά βρίσκονται και 159 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και 46 γιατροί.

Όπως προκύπτει, δε, από τα επίσημα στοιχεία, για 29 δημόσιους - δημοτικούς υπαλλήλους εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στη ΓΕΔΔ το 2016 άγγιξαν τις 1.821.

Όπως επεσήμανε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο στόχαστρο της υπηρεσίας έχουν μπει και περίπου 137.000 ύποπτες ελληνοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στη ΓΕΔΔ, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι «χρέωναν» για να κάνουν τα στραβά μάτια στις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων από 3.000 έως και 5.000 ευρώ κάθε άτομο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ