ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αξιολόγηση εφοριακών και τελωνειακών δρομολογεί η ΑΑΔΕ– Κλείνει ένα δύσκολο προαπαιτούμενο

Την αξιολόγηση εφοριακών και τελωνειακών δρομολογεί η ΑΑΔΕ– Κλείνει ένα δύσκολο προαπαιτούμενο
EUROKINISSI

Ένα κρίσιμο προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης έκλεισε χθες με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, όπου περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας και επάρκειας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ στα «Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας» της Αρχής.

Η αξιολόγηση είναι κάτι που έχει προκαλέσει ήδη από το 2016 -και τη ψήφιση του νόμου 4369- μεγάλες αντιδράσεις στο κόλπο της φορολογικής διοίκησης, με τα σωματεία των εφοριακών και τελωνειακών να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η απόφαση Πιτσιλή συζητήθηκε δύο φορές στο Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μία στις αρχές Σεπτεμβρίου και μια στις 23 Νοεμβρίου.

Η απόφαση ρυθμίζει το θέμα της αξιολόγησης των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων με ήπιο τρόπο, καθώς δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε αποχώρηση από την ΑΑΔΕ υπαλλήλων που κριθούν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας.

Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως σε κάθε περίπτωση η κατάταξη υπαλλήλου σε Περίγραμμα Θέσης Εργασίας οργανικής μονάδας της ΑΑΔΕ δεν περιορίζει την δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης του, κατόπιν αιτήσεως ή λόγω υπηρεσιακών αναγκών, σε άλλη οργανική μονάδα της ΑΑΔΕ ακόμη και αν δεν υφίσταται αντίστοιχο Περίγραμμα Θέσης Εργασίας.

Τα βήματα αξιολόγησης

Σύμφωνα με την απόφαση για να καταταγεί υπάλληλος σε Περίγραμμα Θέσης Εργασίας πρέπει να κατέχει το απαιτούμενο ελάχιστο επίπεδο επάρκειας για τις ικανότητες που προβλέπονται σε αυτό και να κατέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, καθώς και ότι εάν βρεθεί ακατάλληλος θα κινείται η διαδικασία αλλαγής θέσεως, απόσπασης ή μετάταξης (απολύσεις δεν προβλέπονται).

Αν βρεθεί ακατάλληλος η τεκμηρίωση της ακαταλληλότητας περνά από διάφορα φίλτρα. Συγκεκριμένα:

-Εντός της συγκεκριμένης υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική πράξη με ειδική αιτιολογία από το αρμόδιο για την αξιολόγηση και κατάταξη όργανο, η οποία κοινοποιείται στον υπάλληλο κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών, ο οποίος υπογράφει επί της πράξης.

-Η πράξη, μετά την κοινοποίησή της, με όλα τα σχετικά έγγραφα του φακέλου, διαβιβάζεται αμελλητί με επιμέλεια του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας ή του προϊσταμένου της αμέσως ανώτερης δομής στη διεύθυνση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

-Εφόσον ο υπάλληλος αρνείται να υπογράψει, γίνεται σχετική ειδική βεβαίωση επί της πράξης από το όργανο που διενεργεί την κοινοποίηση, στην οποία αναφέρεται το όνομα του οργάνου, ο τόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο έλαβε χώρα η άρνηση και η κοινοποίηση θεωρείται ότι έλαβε χώρα κατά τον χρόνο της ειδικής βεβαίωσης.

-Κατά της πράξης ο υπάλληλος δύναται να ασκήσει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ