ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βενιέρης: Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την ΕΛΤΕ

Γ. Βενιέρης: Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την ΕΛΤΕ

Επιστολή – απάντηση σε δημοσίευμα του CNN Greece που αναφερόταν στην πρόσφατη αλλαγή Διοίκησης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) απηύθυνε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΛΤΕ Γεώργιος Βενιέρης, Καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Βενιέρης δίνει αποσαφηνίσεις επί ζητημάτων που έθεσε το δημοσίευμα ερμηνεύοντας τα γεγονότα από τη θέση του πρώην επικεφαλής του φορέα. Ο ίδιος υπογραμμίζει εμφατικά πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για το τι συμβαίνει στην ΕΛΤΕ και για τα προβλήματά της και πως θα έπρεπε «να ευχαριστήσει τουλάχιστον την απερχόμενη Διοίκηση για το σημαντικό έργο που προσέφερε».

Το CNN Greece παραθέτει αυτούσια την επιστολή του κ. Βενιέρη τονίζοντας αφενός πως το δημοσίευμα δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε αυτόν, αφετέρου ότι κάποιες από τις αιτιάσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΛΤΕ δεν είναι σύμφωνες με τις εκθέσεις που ο ίδιος εξέδωσε ως πρόεδρος της Επιτροπής το 2015 και το 2017 (βλ. Έκθεση, 2015, σελ. 17. Ενοποίηση & γνωστοποίηση συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη).).

Η απάντηση του κ. Βενιέρη:

«Σε ρεπορτάζ του site CNN Greece που δημοσιεύθηκε στις 29/11/2017 αναφέρεται η αλλαγή της Διοίκησης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Δυστυχώς στο κείμενο του άρθρου υπάρχουν σημεία τα οποία είναι απολύτως μακράν της πραγματικότητας, ή δείχνουν άγνοια των πραγματικών περιστατικών, και χρήζουν διευκρίνισης. Τις διευκρινίσεις αυτές επιθυμώ να δώσω, ως απερχόμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η αναδόμηση της ηγεσίας της ΕΛΤΕ σχετίζεται με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Τράπεζας της Ελλάδος που κατέδειξαν προβλήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών και μη σύννομες ενέργειες σε χορηγήσεις και μεταβιβάσεις δανείων».

Η απάντηση στο ανωτέρω είναι ότι ο έλεγχος των Τραπεζών είναι αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι της ΕΛΤΕ. Τα θέματα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σε γνώση του SSM που κάνει συχνές επισκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται ότι «εντοπίσθηκαν περιπτώσεις μη γνωστοποίησης ή ανεπαρκούς γνωστοποίησης σημαντικών – ουσιωδών συναλλαγών με συνδεόμενα μέρη, θέμα για το οποίο η ΕΛΤΕ είχε κάνει υποδείξεις στο παρελθόν αλλά η πρακτική αυτή εξακολούθησε».

Η απάντηση στο ανωτέρω είναι ότι δεν εντοπιστήκαν τέτοιες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της θητείας μου και αντιθέτως η ΕΛΤΕ προχώρησε σε επικοινωνία με τις Επιτροπές ελέγχου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών παρουσιάζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ελεγκτικό επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω θέματος.

Τέλος, αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι «Αθροιστικά η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας (λάθος σημειώνω ότι πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομικών) δεν ήταν ικανοποιημένη από τον τρόπο που η ΕΛΤΕ επιτέλεσε το έργο της την προηγούμενη τριετία και για το λόγο αυτό επιτάχυνε τις διοικητικές αλλαγές στον φορέα».

Η απάντηση στο ανωτέρω είναι ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για το τι συμβαίνει στην ΕΛΤΕ και για τα προβλήματά της. Ο Υπουργός Οικονομικών ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις 3 επιστολές που του έστειλα ζητώντας του μια συνάντηση για να τον ενημερώσω για τα τρέχοντα ζητήματα της Επιτροπής ούτε και στις 2 ετήσιες εκθέσεις που δημοσίευσε η ΕΛΤΕ με τα πεπραγμένα των ετών 2015 και 2016/2017, τις οποίες και του απέστειλα.

Η ΕΛΤΕ στο διάστημα της 3ετούς θητείας μου ως Πρόεδρος:

-Έπραξε ότι πράττουν όλες οι αντίστοιχες Εποπτικές Αρχές παγκοσμίως.

-Διοργάνωσε 2 συναντήσεις με παγκόσμια συμμετοχή της IFIAR (International Forum of Independent Audit Regulators), στην προσπάθεια διεθνοποίησης, για τις οποίες έλαβε μάλιστα και βραβείο άριστης διοργάνωσης (σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό στην πρώτη από αυτές αλλά ουδέποτε απήντησε).

-Κλήθηκε στο Δουβλίνο να παρουσίαση στα κράτη μέλη το πρόγραμμα ποιοτικών ελέγχων της χώρας.

-Η ΕΛΤΕ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου μίας λιμνάζουσας, νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη του νόμου ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/56/ΕΕ και του Κανονισμού 537/2014 4).

-Προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) των ΗΠΑ για τον έλεγχο Ελληνικών εταιρειών εισαγμένων σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς 3 κοινοί ποιοτικοί έλεγχοι.

-Εξέδωσε όλες τις Κανονιστικές Πράξεις που συνεπάγεται η εφαρμογή του Κανονισμού και της Οδηγίας.

-To Πειθαρχικό Συμβούλιο προχώρησε στην επιβολή χρηματικών ποινών και αφαίρεσης μίας επαγγελματικής άδειας ορκωτού ελεγκτή λογιστή.

-Η Ελβετική Κυβέρνηση με Απόφασή της την 23η Αυγούστου 2017 αναγνώρισε την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ως ισοδύναμη Εποπτική Αρχή με την αντίστοιχη Ελβετική Εποπτική Αρχή (Federal Audit Oversight Authority FΑOA).

-Η Ε.Λ.Τ.Ε. έχει δομήσει το πλαίσιο και το πρόγραμμα ποιοτικών ελέγχων με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία.

Εν κατακλείδι, το ρεπορτάζ εμπεριέχει ακόμη δύο (ηθελημένες ή όχι) εξαιρετικά σημαντικές και εξόφθαλμες ανακρίβειες: Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών κατ’ ουδένα τρόπο δεν «επιτάχυνε τις διοικητικές αλλαγές». Η απερχόμενη Διοίκηση όχι μόνο ολοκλήρωσε την 3ετή θητεία της (Αύγουστος 2014 – Αύγουστος 2017) αλλά νομίμως εισήλθε και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της ( ΦΕΚ αντικατάστασης με ημερομηνία 27/11/2017).

Δεύτερον, εάν η απερχόμενη Διοίκηση της ΕΛΤΕ δεν «ικανοποίησε την ηγεσία του Υπουργείου με τον τρόπο λειτουργίας της» τότε γιατί διατήρησε στη θέση του νέου Α’ Αντιπροέδρου της το ίδιο πρόσωπο και δύο μέλη του ΔΣ ακόμα ;

Εάν η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ήθελε να αντικαταστήσει μια Διοίκηση με άλλη (που είναι δικαίωμά της) θα έπρεπε να ευχαριστήσει τουλάχιστον την απερχόμενη Διοίκηση για το σημαντικό έργο που προσέφερε.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Καθηγητής Γ. Βενιέρης

Απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΛΤΕ

Αθήνα, 30/11/2017».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ