ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο

Νέα πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο
EPA PHOTO Adrian DENNIS

Πτώση κατέγραψε το Νοέμβριο ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ συνολικά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται στα ίδια επίπεδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 98,4 (από 98,3) μονάδες, καθώς το τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

«Έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά επομένως οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος – και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη,- αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ:

-Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινήθηκε χαμηλότερα το Νοέμβριο, στις -53,8 (από -54) μονάδες. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, καταγράφεται μικρή επιδείνωση των ισοζυγίων στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης και βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,4 από -23,5), η Κροατία (-16,4 από -17,2), η Ρουμανία (-22,2 από -20,7) και η Ουγγαρία (-12,9 από -13,1).

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Νοέμβριο σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Οκτώβριο, επιδεινούμενος οριακά στις 93,6 (από 94,1) μονάδες, σαφώς υψηλότερα ωστόσο έναντι του αντίστοιχου περυσινού δείκτη (89,2 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλονται, όμως εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, καθώς και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα επιδεινώνονται οριακά.

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές επιδεινώνεται και τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, κινούμενος στις 40 (από 62,3) μονάδες, πολύ υψηλότερα πάντως έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (49,4 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ελαφρώς πτωτική στις Ιδιωτικές Κατασκευές και εντόνως καθοδική στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώνονται.

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 96,7 (από 91,5) μονάδες, χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (101,6 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται σταθερότητα στο σχετικό δείκτη.

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχωρεί ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 89,9 (από 92,1) μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (85,1 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνονται, έστω και οριακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ