ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο
EUROKINISSI

Σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ήρθαν κυβέρνηση και θεσμοί όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

«Τελείωσε η επίσκεψη των θεσμών. Κλείσαμε το Staff Level Agreement», τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος είπε πως η συμφωνία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup και πως η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει γρήγορα με τα προαπαιτούμενα. Όπως τόνισε, θα υπάρξουν νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολλά στη διαπραγμάτευση και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών στην αποζημίωση σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων. Κατά τον ίδιο οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με ένα ποσό ίσο με το βασικό μισθό των 586 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με 2,75 και για περίοδο έξι μηνών.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το ΦΠΑ στα νησιά, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, ο υπουργός είπε πως το θέμα «είναι ανοιχτό ακόμα» και πως θα ξέρουμε έως τα Χριστούγεννα. Διαβεβαίωσε πάντως πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των συντελεστών.

Ερωτηθείς για την τέταρτη αξιολόγηση είπε πως στόχος είναι να κλείσει το Μάιο ή τον Ιούνιο και πως σε κάθε περίπτωση αρκετά πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως είπε, αμέσως μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου θα ανοίξει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, για την υπόθεση του χρέους και για την μεταμνημονιακή εποχή.

Η δήλωση των θεσμών

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, εκδόθηκε δήλωση που αναφέρει τα εξής: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν συνάψει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το πακέτο πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στην Ευρωομάδα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Εύσημα Μοσκοβισί

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών επετεύχθη μετά από μια πολύ εποικοδομητική σειρά συζητήσεων στην Αθήνα. «Θα ενημερώσω το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις εξαιρετικές ειδήσεις, οι οποίες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές για την Ελλάδα και προετοιμάζει την τελική φάση του προγράμματος», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ