ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το swap, νέα έξοδος στις αγορές - Ορόσημο το Eurogroup του Ιανουαρίου

Μετά το swap, νέα έξοδος στις αγορές - Ορόσημο το Eurogroup του Ιανουαρίου
Reuters

Η μεγάλη συμμετοχή των επενδυτών στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα που συγκέντρωσε το 86% των χρεογράφων ή ποσό 25,53 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 29,7 δισ. ευρώ, άνοιξε το δρόμο για νέα επάνοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Από μεθαύριο Τρίτη που θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή της ανταλλαγής θα γίνει πιο εμφανές πως το swap είχε ως στόχο την αναδιαμόρφωση του προφίλ του χρέους και την εξομάλυνση της καμπύλης απόδοσης των ελληνικών ομολόγων για να αποκτήσει η χώρα εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.

Το γεγονός ότι η ρευστότητα των ελληνικών τίτλων θα αυξηθεί μετά το swap θα βελτιώσει το «ασφάλιστρο κινδύνου» και έτσι εκτός από hende funds, θα μπορούν και ορισμένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, τα πέντε χρεόγραφα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση από τις 5 Δεκεμβρίου θα είναι ελκυστικότερα για τους θεσμικούς επενδυτές, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις 2-3 εκδόσεις νέων ομολόγων που θέλει να βγάλει εντός του 2018 η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο εξόδου στις αγορές προβλέπει την έκδοση επταετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 4%, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εφόσον αυτή επιτευχθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και την έκδοση τριετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 3%, με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τον Μάιο.

Στόχος είναι η άντληση 6 δισ. ευρώ περίπου που μαζί με τα 9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ESM προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 μηνών μετά τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ