ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άδεια» από την εφορία για εργασία στο εξωτερικό

«Άδεια» από την εφορία για εργασία στο εξωτερικό
EUROKINISSI

Όσοι Έλληνες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για να εργαστούν στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα από όλα να ενημερώσουν την εφορία.

Οι φορολογούμενοι που θα γίνουν κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να περάσουν από τη ΔΟΥ τους και να δηλώσουν όχι απλώς τον νέο τόπο διαμονής αλλά και τη νέα φορολογική κατοικία τους.

Η εφορία θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία αυτά ώστε να μην φορολογηθούν για το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα. Όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό φορολογούνται στη χώρα όπου μετέφεραν τη φορολογική και πραγματική κατοικία τους, ενώ στην Ελλάδα δηλώνουν εγχώρια εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία αν τυχόν υπάρχουν.

Ειδικά όσοι μετέβαλαν τη φορολογική τους κατοικία για το φορολογικό έτος 2016 μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Για να πραγματοποιηθεί φορολογικά η διαδικασία μετεγκατάστασης θα πρέπει ο κάτοικος εξωτερικού να μεταφέρει του ΑΦΜ του στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Πριν από κάθε κίνηση θα πρέπει να κάνει αίτηση στη ΔΟΥ όπου ανήκει μέχρι την τελευταία εργάσιμη του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του έτους το οποίο έπεται του έτους αναχώρησης και να υποβάλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ