ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας: «Πράσινο φως» για έξοδο από τα Μνημόνια ανάβουν οι αγορές

Τσίπρας: «Πράσινο φως» για έξοδο από τα Μνημόνια ανάβουν οι αγορές
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την άποψη πως οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε αρχικά πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα από το 2006 για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και πως η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 2014, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7%, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα «με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία».

«Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.Εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, βάζοντας τάξη στο καθεστώς αβεβαιότητας που τους ήθελε ομήρους», είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. «Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες», είπε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσαν σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009. «Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα», υπογράμμισε.

Στη βάση αυτή επέκρινε την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα όχι μόνο επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση

«Η καλύτερη λοιπόν απάντηση σε όλους αυτούς αλλά και σε ορισμένους τεχνοκράτες που επιμένουν να μη μπορούν να το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είναι όχι τα δικά μας λόγια αλλά τα αποτελέσματα. Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μετά από εφτά χρόνια. στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προσέθεσε πως ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 2018- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 18», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ