ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει τον δρόμο για άρση των capital controls, λέει η Κατσέλη

Η ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει τον δρόμο για άρση των capital controls, λέει η Κατσέλη
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος το πρώτο εξάμηνο του 2016 για την άρση των capital controls μετά και την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη σε χαιρετισμό της στο πανελλαδικό συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση καθιστά εφικτή πλέον τη μετάβαση από την ακριβή χρηματοδότηση μέσω ELA στην άντληση φθηνότερης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Όπως τόνισε η κα Κατσέλη, προϋπόθεση για αυτά είναι η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και η εμπέδωση των προσδοκιών επιστροφής σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας.

Προσδιόρισε ως τις τρεις μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα με διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο κεντρικός εθνικός στόχος είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπζεών είναι η Ελλάδα να βγει το γρηγορότερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της ύφεσης, της ανεργίας και της παραγωγικής αποσάθρωσης.

Αναφορικά, ωστόσο, με τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων, τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στο CNN Greece υπογράμμισαν ότι όσο είναι σε ισχύ, τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων "είναι καταδικασμένα να αποτύχουν".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ