ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου το μεγάλο στοίχημα του 2018

Οι τιμές του πετρελαίου το μεγάλο στοίχημα του 2018
REUTERS/Stringer

Στα επίπεδα που διαμορφώνονται σήμερα αναμένεται ότι θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου για το 2018, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις τιμές και πλέον θεωρεί ότι το Brent στην αγορά του Λονδίνου θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στα 62 δολάρια από τα 58 δολάρια το βαρέλι που προέβλεπε αρχικά. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 57,5 δολάρια από 55 δολάρια το βαρέλι που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Goldman Sachs σε έκθεσή της αναφέρει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έδειξαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν τις μειώσεις στην παραγωγή. Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού σε συνεργασία με τη Ρωσία αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να επεκτείνουν το καθεστώς μειωμένης παραγωγής μαύρου χρυσού για το μεγαλύτερο μέρος του 2018.

Πάντως, άλλοι μεγάλοι οίκοι όπως η Citigroup θεωρούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Βραζιλία μπορεί σύντομα να αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Οι πετρελαιοπαραγωγοί μπορεί να κρίνουν ότι θέλουν να πουλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και να γεμίσουν τα ταμεία τους ή να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Η Goldman Sachs πάντως θεωρεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα τηρήσουν τη συμφωνία τους και ότι τυχόν κατάργησή της θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας θα φτάσει τον χρόνο κατά μέσο όρο στα 44,3 εκατ. βαρέλια. Καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα διαμορφωθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα είναι η αντίδραση των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ που δεν συμμετέχουν σε καμία συμφωνία.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 57,25 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent είναι στα τα 62,25 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ