ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 4,290 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Στα 4,290 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στα 4,290 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν 4,49 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 3,458 δισ. ευρώ, από 3,559 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το μεγαλύτερο ποσό εξακολουθεί να αφορά τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτά μειώθηκαν τον Οκτώβριο σε 1,954 δισ. ευρώ, από 2,051 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα νοσοκομεία εμφανίζονται να οφείλουν 551 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ 311 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία 238 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα 404 εκατ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε 847 εκατ. ευρώ, από 931 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ