ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπαναχώρηση SSM για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Υπαναχώρηση SSM για τα νέα «κόκκινα» δάνεια
Bank of Greece

Απέδωσαν οι έντονες πιέσεις της Ευρωβουλής , του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ιταλίας προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για την απόσυρση και αλλαγή των σκληρών μέτρων αντιμετώπισης των νέων μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs) που σκόπευε να θέσει σε εφαρμογή από το 2018.

Ο SSM θα παρουσιάσει έως τον Μάρτιο του 2018 νέους κανόνες για το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να διενεργούν οι τράπεζες έναντι των κόκκινων δανείων, ένα ακανθώδες θέμα για την Ιταλία, αλλά και για την Ελλάδα.

Η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του SSM έστειλε σήμερα επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απαντώντας σε ερωτήματα που είχε θέσει το Κοινοβούλιο στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Στη επιστολή η Νουί αναφέρει πως το προσχέδιο του SSM για τα «κόκκινα» δάνεια υπόκειται επί του παρόντος σε δημόσια διαβούλευση και πως τα σχόλια που έκαναν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Νομική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου και άλλοι θα ληφθούν υπόψη για την περαιτέρω βελτίωση των διατάξεων πριν από την οριστικοποίησή τους.

«Ποτέ δεν εξετάσαμε οποιαδήποτε αυτόματη εφαρμογή των μέτρων. Θα αναθεωρήσουμε τη διατύπωση και θα δώσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις στο τελικό κείμενο. Όσον αφορά στην οριστικοποίηση των διατάξεων, θα εξετάσουμε προσεκτικά όλες τις απαντήσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, τονίζεται στην επιστολή.

Κατά την ίδια το δημοσιευμένο σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή της διάταξης για τα NPLs που θα ταξινομηθούν ως τέτοια από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά. «Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα εξετάσουμε επίσης αυτή την ημερομηνία αναφοράς. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στην ημερομηνία αναφοράς, όπως και κάθε άλλη αλλαγή στο προσχέδιο, θα πρέπει να αποφασιστεί από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ πριν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο μέσω της διαδικασίας μη διατύπωσης αντιρρήσεων», ανέφερε η Νουί.

Τέλος, ανάφερε πως οι εξεταζόμενες διατάξεις αφορούν μόνο στα νέα «κόκκινα» δάνεια και συνεπώς δεν θα εφαρμόζεται στο συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς όσον αφορά τις εργασίες μας σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως κάνουμε μέχρι στιγμής», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ