ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Το κουαρτέτο των θεσμών θα γίνει ντουέτο

Ρέγκλινγκ: Το κουαρτέτο των θεσμών θα γίνει ντουέτο
ESM

Το τέλος των θεσμών όπως του γνωρίζουμε και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) περιέγραψε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα σε ημερίδα στο Λουξεμβούργο.

Σε μια ομιλία που δεν εμπεριείχε αναφορές στις Ελλάδα καθώς το βασικό θέμα της ημερίδας ήταν οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων ο Ρέγκλινγκ τοποθετήθηκε στο ζήτημα της δυνατότητα ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Αρχικά ο Γερμανός επικεφαλής του ESM είπε πως το ΔΝΤ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αρχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά έκτοτε ο ρόλος αυτός έχει περιοριστεί.

«Τώρα φαίνεται απίθανο το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε μελλοντικά προγράμματα της ζώνης του ευρώ και ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Eurogroup τον Οκτώβριο», είπε σχετικά.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως το κουαρτέτο των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα πάψει να υφίσταται ως εποπτικό σχήμα. «Αντί να έχουμε μια ομάδα τεσσάρων πιστωτών, ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβουν οι δύο τους την εντολή να σχεδιάζουν, να διαπραγματεύονται και να παρακολουθούν από κοινού προγράμματα διάσωσης», αποσαφήνισε.

Ο ίδιος έδωσε πάντως την εντύπωση πως ακόμη και εάν υπάρξει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αυτό θα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα όπως έχει σήμερα ο ESM.

«Διαχειριζόμενο κεφάλαια για προγράμματα σταθεροποίησης και ενδεχομένως συμμετέχοντας μερικώς σε αναδιαρθρώσεις χρέους, αυτές οι λειτουργίες θα δικαιολογούσαν την αλλαγή του ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είπε ο Ρέγκλινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ