ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τέλη Μαρτίου θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες

Στα τέλη Μαρτίου θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες
EUROKINISSI

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν στις 31 Μαρτίου 2018 και βάσει αυτών των αξιών θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να μην επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές σημειωθούν και όπου κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει προσαρμογή των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ώστε ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών. Οι νέες αξίες θα καθοριστούν με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών που θα συσταθούν σε όλη τη χώρα.

Οι προτάσεις αυτές θα συγκριθούν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες πηγές της αγοράς κι αν δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, δηλαδή αν η απόκλιση δεν ξεπερνά το 10%, τότε θα εφαρμοστούν οι προτάσεις των επιτροπών.

Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν σημαντικές διαφορές, θα συγκαλείται δευτεροβάθμια επιτροπή για να αποφασίσει το τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο θα καθορίσει «κόφτες» ώστε οι διαφορές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω να μην είναι πολύ μεγάλες για να μη δημιουργηθεί «σοκ» τόσο στην κτηματαγορά όσο και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που έχουν υποθήκες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές της Εφορίας είναι κάτω από το κατασκευαστικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, θα υπάρξουν αυξήσεις. Αντίθετα, μειώσεις θα παρατηρηθούν στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ελεύθερη πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ