ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «σκαριά» το επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση της λίστας της Ρηνανίας

Στα «σκαριά» το επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση της λίστας της Ρηνανίας

Συναγερμός στα βόρεια προάστια, στο Κολωνάκι, στα νότια προάστια και αλλού, μετά τη λίστα του μαύρου χρήματος που μας δόθηκε από τους Ελβετούς. Ήδη υπάρχουν επαφές με μεγάλα δικηγορικά γραφεία εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να αποφευχθούν οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές φυλάκισης. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξετάστηκε την Παρασκευή σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του γενικού γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη και υπηρεσιακών στελεχών.

Στη σύσκεψη καθορίστηκε το πλαίσιο των άμεσων ενεργειών και της έναρξης της ελεγκτικής διαδικασίας από τους αρμόδιους εισαγγελείς προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία που θα εξετασθούν από τις ελληνικές αρχές αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε πως ο έλεγχος της λίστας θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

«Αυτό που δεν θα γίνει είναι να μείνει αυτή η λίστα για τρία χρόνια στο συρτάρι όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης και αποσαφήνισε πως θα υπάρξει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, ειδικό λογισμικό και συνεργασία όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης , ώστε να παραχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως σε πολλούς εκ των καταθετών εξωτερικού θα δοθεί η δυνατότητα με το νέο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων να δηλώσουν τα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ