ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτει το χρηματιστήριο των έργων τέχνης

Ανακάμπτει το χρηματιστήριο των έργων τέχνης
Reuters

Το χρηματιστήριο των έργων τέχνης είχε φέτος υψηλότερες αποδόσεις έναντι των επενδύσεων στο κρασί, καθώς ολοένα και περισσότεροι εκατομμυριούχοι επιλέγουν να προσθέσουν σύγχρονα αριστουργήματα στις συλλογές τους.

Σύμφωνα με τον οίκο Knight Frank, οι πλούσιοι επενδυτές, που λόγω της κρίσης του 2007-2008 είχαν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την αγορά, πλέον επιστρέφουν δυναμικά, όπως δείχνουν οι φετινές πωλήσεις έργων τέχνης στις ανά τον κόσμο δημοπρασίες. Τα έργα που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο παρουσιάζουν αύξηση 16% σε αξία, και βρίσκονται οριακά πίσω από τα ακριβά κρασιά, των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% στο αντίστοιχο διάστημα.

Πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση η τέχνη αποτελούσε μια από τις κορυφαίες σε απόδοση επενδυτικές επιλογές, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια η ανοδική αυτή πορεία επιβραδύνθηκε αισθητά. Ωστόσο το 2017 η εμπιστοσύνη των επενδυτών φαίνεται ότι επέστρεψε, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πρόσφατη δημοπρασία του πίνακα του Leonardo da Vinci «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου), ο οποίος πωλήθηκε τον Νοέμβριο στην τιμή των 450 εκατ. δολαρίων, συντρίβοντας προηγούμενα ρεκόρ αντίστοιχων δημοπρασιών.

Οι αγοραστές έργων τέχνης ενδιαφέρονται περισσότερο για τους πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, με τον Αντι Γουόρχολ και τον Λούσιαν Φρόιντ να προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή. Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, ενώ αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων που βλέπουν ως επένδυση τη δυτική τέχνη.

Αλλά περιουσιακά στοιχεία του δείκτη πολυτέλειας Knight Frank με καλές φετινές επιδόσεις είναι τα αυτοκίνητα (αύξηση φέτος σε αξία κατά 7%), τα ρολόγια (αύξηση 5%) και τα κέρματα (αύξηση 4%), ενώ στον αντίποδα η κατηγορία πολυτελείας που είχε τη μεγαλύτερη μείωση είναι τα κινέζικα κεραμικά (-7% σε αξία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ