ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» η υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

«Αγκάθι» η υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιπλοκές είναι πιθανόν να δημιουργήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης η δικαστική περίπλοκη με την υπόθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο προηγούμενο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών να εξέφρασαν την απογοήτευση του για την ποινική δίωξη τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο σήμερα ο εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε την παραπομπή στο εδώλιο των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013-2014, για την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά σε δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, Εθνική Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε πόρισμα που συνέταξαν εκτίμησαν ότι η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε με ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ. Αναφέρονται επίσης, σε «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία ο ίδιος Εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή των έξι σε δίκη. Για το πρώτο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχε υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, την οποία και έκανε δεκτή το ανώτατο δικαστήριο. Αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει η δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών. Πλέον τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή θα την έχει το Συμβούλιο Εφετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ