ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ «οριοθετεί» την εμπλοκή του σε νομισματικές ενώσεις

Το ΔΝΤ «οριοθετεί» την εμπλοκή του σε νομισματικές ενώσεις
Reuters

Ομάδα στελεχών του ΔΝΤ ολοκληρώνει την τρέχουσα περίοδο έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται μελλοντικά το Ταμείο στο σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης που αφορούν σε χώρες που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις, όπως η ευρωζώνη.

Η έκθεση - που αξιοποιεί την γνώση που άντλησε το ΔΝΤ από την παρουσία του στην Ελλάδα και την ζώνη του ευρώ στο διάστημα 2010 -2017 - θα παρουσιασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μέσα στο Φεβρουάριο του 2018, λίγο πριν το Ταμείο λάβει τις αποφάσεις του για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος.

Η έκθεση αναμένεται να ξεκαθαρίζει πως σε περιπτώσεις εμπλοκής του Ταμείου σε προγράμματα διάσωσης χωρών που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις, το ΔΝΤ θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα για πτυχές του προγράμματος όπως το μακροοικονομικό πλαίσιο και η βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το 2010 το ΔΝΤ συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με 30 δισ. ευρώ, εισάγοντας στο πρόγραμμα μια «συστημική εξαίρεση» που του επέτρεψε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα παρά το ότι η χώρα δεν διέθετε βιώσιμο χρέος, κάτι που και τότε και τώρα το καταστατικό του ΔΝΤ απαγόρευε ρητά.

Εάν το ΔΝΤ είχε τηρήσει το καταστατικό του οργανισμού το 2010 και είχαν θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος τη βιωσιμότητα του χρέους- κάτι που θέτει σήμερα ως προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα που ενέκρινε το καλοκαίρι- η Ελλάδα θα είχε εξέλθει πολύ γρηγορότερα από τα Μνημόνια.

Με τους νέους όρους που θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το ΔΝΤ θα ξεκαθαρίζει με απλό τρόπο πως εφόσον καλείται να συνδράμει σε χώρες που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις τότε θα παίρνει τον έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ