Εισφορές 26,95% και στις αποδείξεις δαπάνης
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Έτοιμη είναι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία και όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης). 

Διαβάστε επίσης

Η τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα προβλέπει την υποχρέωση καταβολής εισφορών από 1-1-2018 (χωρίς αναδρομική ισχύ), οι οποίες θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον ΕΦΚΑ.

Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο, δηλαδή ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συμμετοχή, ενώ ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες στις οποίες έχει απασχοληθεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20% και θα αφορά 20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δηλαδή αν κάποιος κόβει απόδειξη δαπάνης αξίας 100 ευρώ, θα εισπράττει μόνο τα 58,44 ευρώ, καθώς θα αφαιρούνται το 20% του φόρου και το 26,95% των εισφορών.

Δεν θα ισχύει για την περίπτωση των εργαζομένων αυτών το κατώτατο πλαφόν των εισφορών (168 ευρώ/μήνα), που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ακόμα και κάτω από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή κάτω από 586 ευρώ/μήνα.
Διαβάστε επίσης

Οδηγίες ΕΦΚΑ για όσους ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση

Δεκάδες δικαιούχοι αποβιώνουν περιμένοντας την έκδοση της οριστικής σύνταξης

Τζανακόπουλος: Σήμερα η απόφαση για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Αχτσιόγλου: Tο οκτάωρο δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση