H ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης
Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το θέμα, καθώς από τη διευθέτηση του ασφαλιστικού θα κριθεί τόσο ο χρόνος ελάφρυνσης του χρέους, όσο και η συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το ασφαλιστικό και τα 13 προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλίσει έναν δύσκολο Δεκέμβριο για την κυβέρνηση. Οι δανειστές περιμένουν να κλείσουν ώς τις 22 Δεκεμβρίου υποχρεώσεις που έχουν μεν υποστεί σημαντική ελάφρυνση εκ μέρους τους, αλλά εξακολουθούν να περιλαμβάνουν δύσκολα ζητήματα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δάνειων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Ιανουάριος θα είναι ακόμη δυσκολότερος, ιδίως αν τα σχέδια της κυβέρνησης ναυαγήσουν και δεν περάσει τελικά το ασφαλιστικό τον Δεκέμβριο. Τότε πρέπει να κλείσουν όλα τα δύσκολα όπως οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, νέες παρεμβάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κ.α..
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει σε μια ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο για να διευθετηθεί το θέμα του χρέους και της συμμετοχής στο QE.
Για το χρέος στελέχη του οικονομικού επιτελείου κινούνται στη λογική της επιμήκυνσης και των χαμηλών επιτοκίων. Πρωτίστωςνπρέπει να αντιμετωπιστεί το 2019 και κυρίως η διετία 2023-24, όταν οι πληρωμές θα είναι μεγάλες. Πιθανότατα μια τέτοια ρύθμιση εφόσον είναι πειστική θα εξασφαλίσει και την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να αρχίσει να χρηματοδοτείται η πραγματική οικονομία που έχει παγώσει. Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει περίπου 4-5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, αλλά θεωρούν ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν το καλοκαίρι.