ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα αποφασίζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Σήμερα αποφασίζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Reuters

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων εγκρίθηκε ήδη από την Αμερικανική Γερουσία.

Στις αλλαγές που επιφέρει περιλαμβάνεται η μόνιμη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή σε 20% (από τον ανώτατο συντελεστή 35% που ισχύει σήμερα) για φορολογικά έτη που ξεκινούν από την 1.1.2019 και εφεξής.

Στα φυσικά πρόσωπα, οι αλλαγές στην κλίμακα είναι λιγότερο σημαντικές με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται από το ισχύον σήμερα 39,6% σε 38,5%.

Σε επίπεδο διεθνούς φορολόγησης προβλέπεται η θεμελίωση ενός «εδαφικού φορολογικού συστήματος» με δυνατότητα 100% απαλλαγής του φόρου για συγκεκριμένα μερίσματα που διανέμονται από αλλοδαπές θυγατρικές σε μητρικές εντός των ΗΠΑ ως προς φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2018 και εφεξής.

Αναλυτές εκτιμούν πως το νέο σύστημα θα φέρει αρκετά θετικά για την αμερικανική οικονομία.

Όπως αναφέρουν το νέο φορολογικό σύστημα δεν απαιτεί πλέον από τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους επί των επαναπατρισθέντων κερδών από συναλλαγές στο εξωτερικό, κάτι που θα ωφελήσει την εταιρική πιστοληπτική ικανότητα, ανάλογα με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Σε ότι αφορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο χαμηλότερος συντελεστής εταιρικού φόρου εκτιμάται πως θα ενισχύσει την κερδοφορία και αν και τα πρόσθετα κέρδη δεν θα χρησιμοποιηθούν απαραίτητα για την άμεση ενίσχυση του κεφαλαίου, θα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ