ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον κίνδυνο του λουκέτου αντιμετωπίζει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ

Τον κίνδυνο του λουκέτου αντιμετωπίζει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αντιμέτωπη με αναστολή λειτουργίας είναι η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ μετά την επικύρωση από το Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει παλαιότερα στην εταιρεία το οικείο τελωνείο απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ, που έχει εξαγοραστεί από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον περασμένο Απρίλιο τροπολογία στη Βουλή επιχειρώντας να σβήσει το πρόστιμο από την εταιρεία προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Η προ ημερών επικύρωση του προστίμου από το δικαστήριο επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορούσε τη κυβέρνηση ότι ψηφίζει μια φωτογραφική τροπολογία και μάλιστα για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε την απαλλαγή από πρόστιμα αποκρατικοποιημένων εταιρειών, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίας, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

Όπως ωστόσο είχαν υποστηρίξει και τον περασμένο Απρίλιο βουλευτές της αντιπολίτευσης, το 2013, όταν η Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη αποκτούσε τη ΣΕΚΑΠ δεν θα μπορούσε να μη γνωρίζει ότι η καπνοβιομηχανία εμπλέκεται σε εκτεταμένη υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων από το 2009. Και αυτό καθώς ως είθισται σε κάθε διαγωνισμό, έτσι και σε αυτόν που διενήργησε τότε η Αγροτική Τράπεζα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy Tabak είχε κάνει στην εταιρεία αναλυτικό οικονομικό έλεγχο στα πεπραγμένα της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά και την τελευταία εξέλιξη τα στελέχη της ΣΕΚΑΠ εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ