ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες φορολογούμενοι χαμένοι από τις αλλαγές

Χιλιάδες φορολογούμενοι χαμένοι από τις αλλαγές
Υπολογίζοντας το χρήμα...

Δυσάρεστα νέα περιμένουν τους φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανήρτησε σήμερα στο Taxis τις νέες δόσεις, εναρμονιζόμενη με τις αλλαγές που επέφεραν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν πως η ρύθμιση που είχαν έως σήμερα δεν ισχύει πλέον, καθώς είτε έχει αυξηθεί το ποσό της δόσης, είτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δόσεων, είτε και τα δύο. Οι δυσμενείς αλλαγές εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου 600.000 οφειλέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα, από τους 880.000 που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Πλέον για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις, το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% στο 5,05%. Η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά. Έτσι, η ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 10.000 ευρώ από 300 ευρώ στα 500.

Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ.

Με τις νέες αλλαγές ο οφειλέτης δεν δύναται να αξιοποιήσει το μέτρο των 100 δόσεων, εάν δεν αποπληρώσει ή δεν ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την παρελθούσα Παρασκευή από τη Βουλή το χρονικό διάστημα των τριών μηνών περιορίσθηκε σε έναν μήνα.

Το συνολικό ποσό χρεών που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με τις αλλαγές που επήλθαν είναι αμφίβολο το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ