ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προκαταβολή φόρου «καίει» αγρότες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Η προκαταβολή φόρου «καίει» αγρότες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Πρόσθετο φόρο 370 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν το 2015 αγρότες και επιχειρήσεις, λόγω της αναδρομικής αύξησης των προκαταβολών φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο με την οποία αφενός αποσαφηνίζει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για αγρότες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά παράλληλα προσδιορίζει και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών. Σημειώνεται πως το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με το 100% του οφειλόμενου φόρου!

Σύμφωνα με το Μνημόνιο από τις τροποποιήσεις των διατάξεων για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος αναμένονται εφέτος πρόσθετες εισπράξεις 3570 εκατ. ευρώ, το 2016 πρόσθετα έσοδα 246 εκατ. ευρώ και το 2017 πρόσθετα έσοδα 527 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ:

-Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% από 27,5% έως σήμερα. Στην περίπτωση λοιπόν των αγροτών η προκαταβολή φόρου διπλασιάζεται.

Για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων που έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής 55%, θα τρέξει εκ νέου η εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ήτοι δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο. Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.

Εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.

-Για όλα τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, προσωπικές εταιρείες, τμη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, κ.λ.π) η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 80% στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί από το 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 στο 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015 και τα οποία θα δηλωθούν το 2016. Το 2017 θα ανέλθει στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται και σε δύο «περιμετρικές» αλλαγές. Αφενός τονίζει πως η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά, αφετέρου υπογραμμίζει πως σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο, ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η τελευταία αυτή διάταξη επιχειρούσε να θέσει προσκόμματα στις τριγωνικές συναλλαγές, αλλά αντί αυτού προκάλεσε προβλήματα σε επιχειρήσεις και προσφυγές κατά της Ελλάδος στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ