ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχή των Υποθηκοφυλάκων έως τις 5 Ιανουαρίου

Αποχή των Υποθηκοφυλάκων έως τις 5 Ιανουαρίου
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

Έως τις 5 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας λόγω της συνέχισης της αποχής των Άμισθων Υποθηκοφυλάκων. Αυτό απλά σημαίνει πως μεταγραφές συμβολαίων και καταχωρίσεις σε σχετικά βιβλία δεν θα γίνονται για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου - καταργεί τα υποθηκοφυλακεία παρά το γεγονός ότι ο σχετικός θεσμός προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα - ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η αποχή των υποθηκοφυλάκων ως τις 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποθηκοφύλακες προσανατολίζονται σε αποχή διαρκείας μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και στη κατάθεση αγωγών.

Αναλυτικά η Ένωση αναφέρει τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε στις 20.12.2017 και με πλήθος αρνητικών σχολίων η εκπληκτικά σύντομη - διάρκειας μόλις έξι (6) ημερών και ακριβώς πριν τις εορτές των Χριστουγέννων- δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου.

Η Ένωσή μας εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της τόσο επί της αρχής όσο και επί καθενός από τα προτεινόμενα άρθρα, επισημαίνοντας την ακραιφνή αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου, αλλά και την παντελή έλλειψη κάθε προοπτικής εύρυθμης λειτουργίας του προτεινόμενου φορέα που θα επιφέρει ανυπολόγιστη αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και θα δυναμιτίσει κάθε πρόοδο στο έργο της κτηματογράφησης της Χώρας.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, πρωτίστως για την οριστική αποκοπή της καταχώρισης εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, την πλήρη υποβάθμιση του νομικού χαρακτήρα του Κτηματολογίου και την άνευ προηγουμένου απαξίωση όλων των εμπλεκομένων νομικών επαγγελματιών, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, δια του Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, αποφασίσαμε τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά μας από την Πέμπτη 28.12.2017 έως και την Παρασκευή 5.1.2018, όποτε και θα εξετασθεί εκ νέου η συνέχιση της αποχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ