ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεώρηση αντικειμενικών τιμών από 604 εκτιμητές σε 20 ημέρες

Αναθεώρηση αντικειμενικών τιμών από 604 εκτιμητές σε 20 ημέρες
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το σύνολο της χώρας, αναλαμβάνουν 604 ειδικοί εκτιμητές εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών.

Ουσιαστικά από σήμερα έως τις 12 Ιανουαρίου οι εκτιμητές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα. Η σχετική υπουργική απόφαση διορισμού τους θα εκδοθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν να καταρτίζουν τις εισηγήσεις τους για 5.000 τιμές ζώνης πανελλαδικά.

Απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα προβλέπει πως εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης διορισμού τους οι εκτιμητές θα πρέπει να υποβάλουν την εισήγησή τους με τις τιμές ζώνης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων που θα τους έχουν ανατεθεί.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, το εγχείρημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε τιμές που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες στρεβλώσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας τους τελευταίους μήνες ή ενδεχομένως και τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου, καθιστά σχεδόν αδύνατο τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών για να δελεάσει τους εκτιμητές ακινήτων θα πληρώσει μέχρι 5.000 ευρώ στον καθένα αν προλάβουν να προσδιορίσουν τις νέες τιμές. Με τις τιμές ζώνης σε όλη την Επικράτεια να υπολογίζονται σε περίπου 10.000, θα χρειαστούν τουλάχιστον και οι 604 εγγεγραμμένοι στο μητρώου του ΥΠΟΙΚ ειδικοί (αν όχι και περισσότεροι) για να εργαστούν προκειμένου να βγουν οι νέες αντικειμενικές.

Αν οι διαφορές είναι μεγάλες και υπάρχει αδυναμία ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, αναλαμβάνει η Δευτεροβάθμια Τριμελής Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί τις τιμές εκκίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ