ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούνται κονδύλια για κοινωνικές πολιτικές

Αναζητούνται κονδύλια για κοινωνικές πολιτικές

Οριστικοποιήθηκαν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (EWG) οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα επιτρέψουν τη χορήγηση των δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη μίας ώρας στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσδιορίσθηκαν τα μέτρα που θα αποτελέσουν την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων και τα οποία θα τεθούν προς έγκριση και στο προσεχές Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Βάσει των όσων αποφάσισαν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ η Ελλάδα θα έχει περιθώριο 10 ημερών έως τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αν το καταφέρει θα λάβει 2 δισ. ευρώ.

Ακολούθως, έως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να υλοποιηθούν αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, παρεμβάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια , αλλά και οι σχετικές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαδικασίες. Σημειώνεται ότι εκτός από την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ η υλοποίηση των προαπαιτούμενων αυτών θα ξεκλειδώσει και τα 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες.

Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group εξέπεμπαν ένα θετικό κλίμα, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων δεν αφήνουν χώρο για εφησυχασμό.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού

Πυρετώδεις είναι άλλωστε και οι προετοιμασίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την ολοκλήρωση του κειμένου του προσχεδίου προϋπολογισμού το οποίο θα προβλέπει ύφεση 2,3% για το 2015 και πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Σε μια προσπάθεια λείανσης των αρνητικών μέτρων που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να εξασφαλίσουν κονδύλια για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες θα προαναγγελθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια ανεύρεσης πόρων είναι μηδαμινά, οι συνεργάτες του κ. Χουλιαράκη εξετάζουν τη δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων μέσα από εξοικονομήσεις στους ΟΤΑ και από επιμέρους παραμετροποιήσεις στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Ανεξάρτητα από το εύρος των κοινωνικών πολιτικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι επικείμενες αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό θα αρχίσουν να διαφαίνονται άμεσα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Εργασίας οι εγκύκλιοι για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως και τους περιορισμούς στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες του CNN θα επηρεάζουν ακόμη και όσους έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η εξέλιξη αυτή που θα επηρεάσει πλήθος ασφαλισμένων σχετίζεται με την απαίτηση των θεσμών για εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό έως 0,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ