Στον ρυθμό των ρυθμίσεων και των δόσεων η μισή Ελλάδα το 2018
Πηγή: ARSHAD ARBAB/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν φέτος εγκλωβισμένοι στις ρυθμίσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων για την εξόφληση των οφειλών τους. Κάθε μήνα, ορισμένοι μάλιστα και για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της δόσης ή των δόσεων που θα πρέπει να πληρώνουν για να γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς δεν πληρώνουν στην εφορία το 20% με 30% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, τουλάχιστον δύο στα δέκα ευρώ φόρων μένουν απλήρωτα.

Οι επιλογές για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων είναι αφενός να ρυθμίσουν – όσοι μπορούν – τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις (12 έως 120) όντας συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις, αφετέρου να μείνουν άπραγοι και να υποστούν τις συνέπειες με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ..

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ειδικά για όσους έχουν ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Κάθε μήνα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα ζουν την αγωνία της δόσης ή των δόσεων. Βρέξει - χιονίσει, στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να έχουν βάλει στην άκρη και να έχουν εξασφαλίσει ένα ποσό που θα πηγαίνει κατευθείαν στα κρατικά ταμεία. Με το ποσό αυτό θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, φόροι (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και οι δόσεις των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν ακόμη και τέσσερις διαφορετικές υποχρεώσεις χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο απόκλισης.

Ρύθμιση 120 δόσεων

Οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ που έχουν συσσωρευτεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 θα μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Όμως σε αυτήν τη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι. Από την αρχή εξαιρέθηκαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επαγγελματίες που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπό το βάρος των υποχρεώσεων. Προϋπόθεση για να υπαχθούν οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι στη ρύθμιση είναι να κριθούν βιώσιμοι, δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις της ρύθμισης. Για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην παραλείπουν καμία τρέχουσα υποχρέωση (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων κ.λπ.).

Ρύθμιση 12 δόσεων

Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 είτε προς την εφορία είτε προς τα Ταμεία μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο. Οι

φρέσκες οφειλές μόνο προς την εφορία που γεννήθηκαν το περασμένο έτος υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ρύθμιση 100 δόσεων 

 Όσοι είχαν υπαχθεί θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις που «τρέχουν». Για να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης και επανέλθουν κατασχέσεις και διώξεις, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους.

Τρέχουσες υποχρεώσεις

Πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους για να μη χάνουν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι αυτομάτως τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση θα είναι ασφυκτική. Εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν να πληρώσουν και τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι λόγω επικούρησης, εφάπαξ, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών κ.λπ..


Διαβάστε επίσης

Στα 2,97 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Στα 101,48 δισ. ευρώ τα «φέσια» προς το Δημόσιο - Απλήρωτοι φόροι 610 εκατ. ευρώ το Μάιο

«Κλειδωμένα» ΑΦΜ λόγω χρεών στους Δήμους

«Λογιστικό» το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία