ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις Fed για τις φοροαπαλλαγές Τραμπ

Επιφυλάξεις Fed για τις φοροαπαλλαγές Τραμπ

Οι φοροαπαλλαγές που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος από τους Ρεπουμπλικάνους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του προηγούμενου έτους, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ισχύ της αγοράς εργασίας και της οικονομίας ευρύτερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν αρκετούς κινδύνους οι οποίοι, εάν υλοποιηθούν, ενδεχομένως να απαιτήσουν ένα πιο απότομο μονοπάτι αυξήσεων [στα επιτόκια]», σημειώνεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. «Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι πληθωριστικές πιέσεις να ενισχυθούν αδικαιολόγητα… ίσως λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης ή των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου το Κογκρέσο ενέκρινε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε σε νόμο τις φορολογικές περικοπές των 1,5 τρισ. δολαρίων.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και το εύρος της τόνωσης παραμένει αβέβαιο. Ομοίως, οι αξιωματούχοι περιμένουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να ενισχυθούν.

Η Fed ξεκίνησε το 2015 τις αυξήσεις των επιτοκίων της, έχοντας προηγουμένως διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για επτά χρόνια. Από το 2015 έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε αυξήσεις, με την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τα επιτόκια στο 1,25% με 1,5%. Συνολικά το 2017 πραγματοποίησε τρεις αυξήσεις, ενώ οι αξιωματούχοι προβλέπουν άλλες τρεις αυξήσεις το 2018 και άλλες δύο το 2019.

Η Fed δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση στις 30-31 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 να έρθει τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ