ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χαμηλότερη φορολογία φέρνει μαζικούς επαναπατρισμούς κεφαλαίων στις ΗΠΑ

Η χαμηλότερη φορολογία φέρνει μαζικούς επαναπατρισμούς κεφαλαίων στις ΗΠΑ
Shutterstock Stock Photos

Πάνω από 400 δισ. δολάρια αναμένεται να επαναπατρίσουν στις ΗΠΑ οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες μέσα στο 2018, λόγω του ευνοϊκού για αυτές φορολογικού καθεστώτος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ποσό αυτό μάλιστα αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί εάν υπολογιστούν τα κεφάλαια που θα επαναπατρίσουν όλες οι αμερικανικές εταιρείες ανεξαρτήτως κλάδου και δραστηριότητας. Αυτό εκτιμούν αναλυτές, τονίζοντας ότι πλέον δεν συμφέρει στις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει φόρο 15,5% στα κέρδη σε μετρητά που επιστρέφουν στη χώρα. Ο προηγούμενος φορολογικός συντελεστής ήταν 35%. Από τη ρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα επωφεληθούν οι λεγόμενες εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών GBH Insights, τα μετρητά που διατηρούν οι εταιρείες αυτές σε χώρες πλην των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων και φορολογικών παραδείσων, υπολογίζονται σε 550 με 600 δισ. δολάρια. Πάνω από τα μισά αναμένεται ότι θα επαναπατριστούν στις ΗΠΑ τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα μόνο η Apple μπορεί να επαναπατρίσει στη χώρα ακόμη και 200 δισ. δολάρια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μια τέτοια μεγάλη επιστροφή κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε νέο γύρο επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Προς τα εκεί αναμένεται ότι μπορεί να κατευθυνθεί το 30% των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων.

Η εταιρεία ερευνών Macquarie Research εκτιμά ότι όλες οι αμερικανικές εταιρείες μπορεί να επαναπατρίσουν ακόμη και 800 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, τα πιο πολλά κέρδη στο εξωτερικό έχουν σήμερα συγκεντρώσει εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η General Electric, η Pfizer και η IBM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ