ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι φοροοφειλέτες παίρνουν «προτεραιότητα» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ποιοι φοροοφειλέτες παίρνουν «προτεραιότητα» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή πως όσα ακούγονται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς του Δημοσίου δεν έχουν βάση και πως η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να διενεργεί πλειστηριασμούς όπως και στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

«Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά πληροφορίες όμως η τροπολογία που ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως θα καταθέσει στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου θα ξεκαθαρίζει πως αυτοί θα διενεργούνται βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει οι συμβολαιογράφοι. Αυτό συνιστά μεγάλη αλλαγή, καθώς μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο είχαν ως τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία και όχι την εμπορική.

Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 2016 πραγματοποιήθηκαν 11, τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία. Για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει επτά πλειστηριασμούς. Μεταξύ αυτών βγαίνει στο σφυρί ακίνητο στη Χαλκίδα με πρώτη τιμή προσφοράς 5 εκατ. ευρώ, ενώ το χαμηλότερο τίμημα (38.000 ευρώ) αφορά σε αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή. Αυτοί θα δρομολογηθούν πλέον ηλεκτρονικά και στην εμπορική τιμή όπως προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2016 το οποίο αναφέρεται στον τρόπο προσδιορισμού της αξίας κατασχεμένου ακινήτου, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του για το ακίνητο στον δικαστικό επιμελητή και βάσει αυτής της εκτίμησης ορίζεται η αρχική τιμή στην οποία διενεργείται και ο πλειστηριασμός.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία εκτίμησης της αγοραίας αξίας του ακινήτου που πρόκειται να εκπλειστηριαστεί δεν πραγματοποιείται με εσωτερική επιθεώρηση από τον εκτιμητή, καθώς λανθασμένα δεν είναι επιτρεπτή από τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να εμπεριέχουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων και κατά συνέπεια επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά είναι μεγάλη βελτίωση της διαδικασίας πλειστηριασμών ότι η αγοραία αξία υπολογίζεται από ειδικό επαγγελματία ενώ η ηλεκτρονική διαδικασία ενισχύει την διαφάνεια της διαδικασίας αυτής», ανέφερε στο CNN Greece η Μαρία Πέτρου, Πολιτικός Μηχανικός και Διεθνώς Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Ακινήτων, MRICS.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ θα επικεντρωθούν σε 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και ήδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για 900.000 εξ αυτών. Μάλιστα για 1,6 εκατομμύριο οφειλέτες η φορολογική διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ