ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία

Το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με την τραπεζική ρευστότητα να είναι περιορισμένη, τις φορολογικές επιβαρύνσεις να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες αλλά και την κατανάλωση να υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα προ κρίσης χρόνια, το ελληνικό λιανεμπόριο προσπαθεί να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις. Αυτό προκύπτει από την «Ετήσια έρευνα για το ελληνικό εμπόριο 2017», που παρουσίασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το 1/3 όσων έχουν επιχειρηματικά δάνεια δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, ενώ οι 6 στις 10 μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου συνέχισαν να εμφανίζουν μείωση των πωλήσεων τους το πρώτο εξάμηνο του 2017 με μόλις το 7,9% να εμφανίζει άνοδο.

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σημειώνει η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το εμπόριο το 2017. Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η πρόσβαση στις τράπεζες δεν ήταν δυνατή, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους να έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ