ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαίρεση του ΤΧΣ από «πόθεν έσχες» έφερε από το «παράθυρο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εξαίρεση του ΤΧΣ από «πόθεν έσχες» έφερε από το «παράθυρο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΕΡΑ

Στην καταγγελία πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας για το πολυνομοσχέδιο προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει την απαλλαγή των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, παρακάμπτοντας το Ν.3864/2010 του Ταμείου προχώρησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η αρχική διάταξη ανέφερε ότι υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» έχουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, των οργάνων διοίκησης των θυγατρικών του εταιρειών κλπ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ.

Η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει την εξαίρεση αποκλειστικά των στελεχών του ΤΧΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην παρ. 15 του άρθρου 380 η φράση των άμεσων θυγατρικών της αντικαθίσταται με τη φράση των άμεσων θυγατρικών της πλην του ΤΧΣ».

Το ζήτημα ανέδειξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που επικρίνει τους δικαστές για το «πόθεν έσχες», προωθεί ρύθμιση εξαίρεσης των μελών του ΤΧΣ. «Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο», ανέφερε και ανάρτησε στο twitter τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισαν στο CNN Greece πως αυτό που αλλάζει με τη νομοτεχνική βελτίωση είναι πως υποχρεώνονται όλα τα μέλη των ΔΣ , εκτελεστικά και μη , του Υπερταμείου του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να υποβάλλουν «πόθεν έσχες». Το ίδιο ισχύει για τα ανώτατα μέλη του μάνατζμεντ. Για το ΤΧΣ, διατηρείται η υποχρέωση οπου υπάρχει τώρα. Δηλαδή, να υποβάλουν «πόθεν έσχες» τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ