ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κρίσιμη καμπή η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε κρίσιμη καμπή η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική
EUROKINISSI

Ηχηρά διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες που έφεραν τον διεθνή όμιλο PIMCO να συμμετέχει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, από κοινού με την Exin Financial Services Holding και τον όμιλο Berkshire Hathaway.

Οι σχετικές πληροφορίες που έως χθες το απόγευμα επιβεβαιώνονταν από κύκλους της Εθνικής Τράπεζας διαψεύσθηκαν από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της PIMCO, η οποία ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν συμμετέχει στο σχήμα χρηματοδότησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι διαρροές για συμμετοχή των PIMCO και Berkshire Hathaway στο σχήμα που πλειοδότησε για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έγιναν λίγα 24ωρα πριν η Τράπεζα της Ελλάδος δείξει «κόκκινη» κάρτα σε Calamos και Exin Partners, καθώς δεν έχουν προσκομίσει ακόμη αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο για την Εθνική Ασφαλιστική.

Αν και η σχετική συμφωνία για τη συναλλαγή υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2017, το εγχείρημα έχει κολλήσει.

Ο λόγος είναι ότι ο φάκελος που κατατέθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στις εποπτικές αρχές δεν ήταν ολοκληρωμένος και η κεντρική τράπεζα δεν πείστηκε για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς μέσω του fund που έχει συστήσει η Exin για το σκοπό αυτό στο Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή εξέθεσε τους συμβούλους Goldman Sachs και Morgan Stanley που είχαν διαβεβαιώσει για την πληρότητα του φακέλου της Exin νομικά και οικονομικά. Μάλιστα, ήδη οι ευθύνες τους έχουν περιέλθει στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι βασικοί μέτοχοι της Exin, οι Ελληνοαμερικανοί J. Calamos, J. Koudounis και ο M. Fairfield, βρέθηκαν προ εβδομάδων στην Αθήνα και σε συναντήσεις που είχαν τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όσο και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι το επόμενο διάστημα θα υποβάλουν στην εγχώρια νομισματική αρχή τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί. Τοποθέτησαν δε την ολοκλήρωση της εξαγοράς για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα στο οποίο έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική Τράπεζα θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ενίσχυση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υπάρξει και από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού που θα εμφανίζει ο όμιλος.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μετά το «φιάσκο» PIMCO η καθυστέρηση αναμφίβολα δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον οι αιτιάσεις των Calamos και Exin Partners αληθεύουν.

Διαβεβαιώσεις από Exin

Με σημερινή του δήλωσή ο όμιλος Exin επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αρνούμενος να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις πληροφορίες για διεύρυνση του σχήματος που θα κάνει την εξαγορά.

«Η Exin είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Εντός αυτού του πλαισίου, ένας επικαιροποιημένος φάκελος υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

«Σε συνέχεια της υποβολής, αναδύθηκαν άρθρα με εικασίες και φήμες για τη συμμετοχή στην εξαγορά διάφορων οντοτήτων. Στις φήμες και τις εικασίες δεν θα γίνει σχολιασμός. Η Exin και οι κεφαλαιακοί εταίροι παραμένουν δεσμευμένοι να εκτελέσουν τη συναλλαγή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ