ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται ο βηματισμός για την αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων

Επιταχύνεται ο βηματισμός για την αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να πιστοποιηθεί από τους θεσμούς το ότι το Δημόσιο αποπλήρωσε χρέη 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη συγκεντρώνουν τα στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, καθώς από τα δεδομένα για την εξέλιξη των πληρωμών έως το τέλος Δεκεμβρίου – τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ακόμα – θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η οποία θα κυμαίνεται πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ.

Οι σαρωτικές επιστροφές φόρων που έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και οι μαζικές εκκαθαρίσεις και πληρωμές νέων συντάξεων που τρέχει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης, έχουν πάει καλά και μεγάλα ποσά έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι την εξαφάνιση του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και το βάρος πέφτει στα χρέη των νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 480 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ