ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Κλείνει η αξιολόγηση, έρχονται οι δόσεις, δρομολογείται το χρέος

Eurogroup: Κλείνει η αξιολόγηση, έρχονται οι δόσεις, δρομολογείται το χρέος
European Union

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου και 1 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου, θα δώσει σήμερα το απόγευμα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το πλέον σημαντικό είναι πως η Ευρωομάδα, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με την απομείωση του χρέους και την επιτήρηση της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς σχετικά με την πρόοδο που επετεύχθη στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τα 92 από τα 113 προαπαιτούμενα που κλήθηκε να πραγματοποιήσει σε αυτή τη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, θα τονιστεί πως για να λάβει η Ελλάδα τη δόση θα απαιτηθεί ένας επί πλέον έλεγχος από τον ESM στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το πιο σημαντικό είναι πως στο σημερινό Eurogroup θα δοθεί η εντολή για τον προσδιορισμό του τρόπου που η Ελλάδα θα μεταβεί στην μετά το Μνημόνιο εποχή και ειδικά η εντολή για την αποκρυστάλλωση των μέτρων μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες για το Eurogroup μετέβη και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου.

Εκτός από την Ελλάδα που θα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα, η Ευρωομάδα θα συζητήσει το σχέδιο σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2018, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή του μηχανισμού για τον συντονισμό των πολιτικών της ΕΕ.

Ακόμη, το Eurogroup θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αποστολής εποπτείας της Πορτογαλίας και ειδικότερα για το εάν διαπιστώθηκαν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης στο πλαίσιο του προγενέστερου προγράμματος προσαρμογής.

Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα κύρια προκαταρκτικά πορίσματα που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Να σημειωθεί πως σήμερα το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές με την οποία θα αναβαθμίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ για το 2018 και το 2019.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν στο Eurogroup τη συζήτηση σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και θα διορίσουν ως πρόεδρο του EuroWorking Group τον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ, στη θέση του Τόμας Βίζερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ