ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2019 βλέπουν οι αναλυτές

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2019 βλέπουν οι αναλυτές
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα «γεράκια», οι συντηρητικοί, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζουν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κάνοντας οικονομολόγους και αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για τις αγορές ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου δεν αναμένεται να μεταβάλει αμέσως την πολιτική του, αλλά σχεδόν οι μισοί (44%) παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει το τέλος του QE μέχρι τον Ιούνιο.

Ακόμη και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υπερμάχους της ποσοτικής χαλάρωσης, θεωρεί πλέον ότι το QE δεν θα ανανεωθεί μετά τη λήξη του τον Σεπτέμβριο.

Κλειδί θα είναι, σημειώνει το Bloomberg, η θέση που θα κρατήσουν ο Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πράετ. Πλέον πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει από τον Μάρτιο να προετοιμάζει τις αγορές για πιθανή αλλαγή της πολιτική της – το λεγόμενο forward guidance.

Πιστεύουν ακόμη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και μετά και σε αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες. Σήμερα τα επιτόκια αυτά είναι -0,4%, αφού η ΕΚΤ ουσιαστικά χρηματοδοτεί τις τράπεζες για να δανείζονται από αυτή. Το επιτόκιο αυτό, το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αναμένεται να αυξηθεί σε -0,25%.

Όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται να πιστεύουν πλέον ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και θα κάνει την κεντρική τράπεζα να τερματίσει την πολιτική χορήγησης υψηλής ρευστότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ