ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο των θεσμών οι υψηλοί μισθοί στο Δημόσιο

Στο στόχαστρο των θεσμών οι υψηλοί μισθοί στο Δημόσιο
EUROKINISSI

Στο στόχαστρο των θεσμών έχουν μπει οι μισθοί των υψηλά αμειβόμενων πολιτικών στελεχών στο δημόσιο τομέα, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την τέταρτη αξιολόγηση και να συνδεθεί με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι δανειστές θεωρούν πως η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά υψηλή (αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου είναι μια μόνιμη πηγή αδυναμίας για τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, εστιάζουν και στο γεγονός ότι οι μισθοί του Δημοσίου ξεπερνούν κατά 15% τους αντίστοιχους του ιδιωτικού (για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης) και ως εκ τούτου λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για αύξηση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στη βάση αυτή υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν να «ψαλιδιστούν» κατά προτεραιότητα οι αποδοχές γενικών γραμματέων και συμβούλων και συνεργατών υπουργών, οι οποίες κινούνται σε ύψη μεγαλύτερα από εκείνα του μέσου όρου της ευρωζώνης και να υπάρξει περαιτέρω εξορθολογισμός του μισθολογίου.

Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων έχουν βασικό μισθό 3.231 ευρώ που αθροιζόμενος με το επίδομα θέσης ευθύνης των 1.400 ευρώ, συνολικά φθάνει στα 4.631 ευρώ μηνιαίως. Δεδομένου ότι με το μισθό του γενικού γραμματέα συνδέονται και οι αποδοχές μια σειράς στελεχών και υπάλληλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κόστος της μισθοδοσίας για τον προϋπολογισμό εκτοξεύεται.

Οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς υπουργείων και οι ειδικοί γραμματείς έχουν βασικό μισθό 2.800 ευρώ. Οι υπάλληλοι ειδικών θέσεων πρώτου βαθμού λαμβάνουν το 70% του βασικού μισθού του ειδικού γραμματέα, ήτοι 2.261 ευρώ και οι υπάλληλοι ειδικών θέσεων 2ου βαθμού το 65% του βασικού μισθού ειδικού γραμματέα, ήτοι 1.820 ευρώ.

Οι διευθυντές πολιτικών γραφείων έχουν μισθό 2.154 ευρώ, οι ειδικοί σύμβουλοι υπουργών με διδακτορικό λαμβάνουν 2.036 ευρώ, οι ειδικοί σύμβουλοι με μεταπτυχιακό 1.918 ευρώ και οι ειδικοί σύμβουλοι χωρίς διδακτορικό ή μεταπτυχιακό έχουν αποδοχές 1.800 ευρώ!

Οι ειδικοί συνεργάτες υπουργών με διδακτορικό λαμβάνουν 1.918 ευρώ, οι ειδικοί συνεργάτες μεταπτυχιακό 1.800 ευρώ και οι ειδικοί συνεργάτες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς διδακτορικό ή μεταπτυχιακό έχουν αποδοχές 1.697 ευρώ. Οι δε ειδικοί συνεργάτες υπουργών που έχουν τελειώσει μόνον το λύκειο έχουν μισθό 1.587 ευρώ!

Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στο σύνολο της οικονομίας ανέρχεται σε 874 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα είναι 777 ευρώ (περιλαμβάνει και μερικώς και πλήρως απασχολούμενους) και στον δημόσιο τομέα είναι 1.075 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ