ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 213 εκατ. ευρώ το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο 2017

Στα 213 εκατ. ευρώ το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο 2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε μικρό έλλειμμα213 εκατ. ευρώ, έναντι 863,9 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων όσο και της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα.

Επισημαίνεται ότι, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 14,0% και 4,0% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και ότι οι αντίστοιχοι ρυθμοί ανόδου για τις εξαγωγές χωρίς καύσιμα ήταν 9,4% και 6,5%. Παράλληλα, σημείωσαν αύξηση και οι εισαγωγές, κατά 13,2% και 6,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε μικρή μείωση.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 10,7%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 17,6% σε τρέχουσες τιμές. Τέλος, παρουσίασαν βελτίωση και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 445 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 756 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 παρουσίασε πλεόνασμα 232 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 108 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ